FLEXEDINET té per objectiu millorar l’eficiència energètica d’edificis del sector terciari i públic, a través del desenvolupament d’eines TIC. El projecte vol assolir estalvis mínims i duradors del 20% en la despesa energètica dels edificis a través del desenvolupament d’eines TIC amb capacitat per motivar i formar els diferents tipus d’usuaris (gestió i direcció, manteniment i control, i usuaris/es finals) i optimitzar a l’hora la interacció amb el mercat horari energètic.

El desenvolupament de les eines TIC permetrà dotar als gestors de parcs d’edificis de la informació necessària per optimitzar simultàniament el comportament energètic de l’edifici i el preu de compra de l’energia consumida. Per assolir-ho, s’integraran sistemes de comptabilitat i gestió de subministraments energètics, sensorització i monitoratge i gestors d’ordres de treball i manteniment.

La base tecnològica i d’innovació del projecte consisteix en la incorporació de sistemes TIC d’intel·ligència distribuïda, Big Data i ciència del comportament a la gestió energètica, i als sistemes de manteniment i control remot existents. D’aquesta manera, els diferents agents de la cadena de valor podran oferir a gestors, usuaris i empreses d’energia (ESE i comercialitzadores) serveis innovadors de gestió activa de la demanda i consum energètic dels edificis. El projecte treballa sobre l’anàlisi de dades energètiques, d’implantació de mesures d’estalvi, d’ús, i de caracterització, d’un gran parc d’edificis (3.000 edificis) en combinació amb 5 pilots més detallats, per obtenir una base de dades i una anàlisi àmplia (BIG Data analytics) de l’eficiència energètica i les mesures d’estalvi dels edificis del sector terciari de Catalunya, així com una sèrie de tecnologies i serveis d’informació intel·ligents dirigits a l’acció.

La integració de dades i el seu tractament es realitzarà per obtenir els productes o serveis innovadors següents:

  1. Facturació i gestió horària de la demanda segons les possibilitats de mercat i les càrregues reals de consum,
  2. Actuació distribuïda sobre els equips a partir d’aquesta facturació elèctrica horària i l’ús quotidià de les instal·lacions, sistema de manteniment d’instal·lacions que transformi en fluxos de treball les accions que sorgeixen dels anteriors sistemes i l’opinió i confort dels usuaris, treballadors i gestors dels edificis.

El projecte està liderat per l’empresa Inergy i participen el Bee Group, la unitat de recerca en bioclimatisme i eficiència energètica de CIMNE-UPC, el grup Saltó i les empreses EnertikaWattabit. El projecte forma part de la Comunitat RIS3CAT d’energia sostenible i eficient que coordina l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i que és una de les cinc comunitats RIS3CAT impulsades per ACCIÓ, amb l’objectiu de transformar l’economia catalana sectorialment a través de nous productes i serveis innovadors.